Нехірургічне усунення зморшок і складок на обличчі

Ще два десятиліття тому для усунення вікових змін шкіри обличчя використовувалася різна косметика в поєднанні з косметичними процедурами і масажами особи, або можливості пластичної хірургії. Впровадження в практику так званих «ін'єкцій краси» і пластичної косметики розширило можливості в боротьбі з віковими змінами шкіри.

Застосування препаратів, що містять ботулотоксин

«Ін'єкції краси» — це введення препаратів (напр. Ботокс, ДІСПОРТ), що містять ботулотоксин в безпечних дозах, локально, в строго певні точки мімічної активності.

Ефект: усунення мімічних зморшок і позбавлення від шкідливої ​​звички морщити лоб. При введенні препарату усувається активність мімічної мускулатури в області чола, перенісся або очей на термін 4-6 місяців. Завдяки цьому розгладжуються мімічні зморшки, усувається похмуре, стурбоване обличчя. Додатковий ефект — зникнення головних болів напруги. Після повторних ін'єкцій слабшає звичка кривитися і, нерідко, відпадає необхідність повторно застосовувати ці препарати. У деяких випадках лікар і пацієнт приходять до вирішення регулярно повторювати ін'єкції (в середньому один раз в півроку). Яких-небудь побічних явищ при цьому не спостерігається.

Показання: бажання позбутися від мімічних зморшок, розташованих в «доступних» для введення ботулотоксину місцях (найчастіше це лоб, перенісся, область біля очей, рідше — зморшки біля рота). Однак, тільки досвідчений лікар зможе остаточно визначити показання до введення даних препаратів, тому що у кожної людини є індивідуальні особливості міміки, анатомії особи. Найчастіше легенди про невдалому введенні ботулотоксину ( «неживе обличчя», що опустилися брови, асиметрія особи, посилення набряків під очима і т.д.) пов'язані саме з тим, що не були враховані індивідуальні особливості пацієнта.

Протипоказання: міастенія (досить рідкісне неврологічне захворювання), вагітність, період лактації, наявність гнійних висипань в місцях передбачуваних ін'єкцій, висока температура або гостра стадія будь-якого захворювання. Крім того, не рекомендується робити ін'єкції в перші дні менструального циклу, хоча це не є абсолютним протипоказанням. Індивідуальним протипоказанням може бути наявність виражених гриж периорбитальной області, глибоко посаджені очі, низько розташовані брови, надлишок шкіри на верхніх або нижніх повіках і ін.

Ускладнення: при правильно призначене і виконаному введенні препаратів ботулотоксину ускладнень практично не буває. Поява неприродно здивованого виразу обличчя або занадто сильне підняття брів легко виправляється довведеніем малих доз препарату. Пацієнти часто запитують, чи не відбувається атрофія м'язів при їх тривалому бездіяльності після ін'єкцій. Часткова атрофія м'язових волокон може розвиватися, але не слід забувати, що це і є одна з цілей — придушити надмірну активність певних мімічних м'язів. Тому, якщо залишкова атрофія цих м'язів і з'явиться, то цей результат відповідає завданням.

До відома: препарати ботулотоксину останнім часом з успіхом використовують для лікування гіпергідрозу або, іншими словами, підвищеної пітливості. При цьому на 6-9 місяців людина звільняється від цієї проблеми, не змінюючи звичного способу життя. Побічних явищ не спостерігається.

Пластична косметика

Останнім часом на косметологічному ринку з'явилися препарати у вигляді кремів і сироваток, що містять речовину аргіреллін рослинного походження. По дії ці препарати схожі на ботулотоксин, вони розслабляючи діють на мімічну мускулатуру. Зокрема, добре себе зарекомендував комплекс «Дермілакс» (Німеччина), що містить крім аргірелліна ензимними засіб для поліпшення проникнення активної речовини через шкіру. Це в певному сенсі альтернатива ін'єкціям ботулотоксину. Пацієнтка щодня використовує ці речовини при домашньому догляді. Така заміна ін'єкцій доцільна, якщо, з якоїсь причини, протипоказано введення ботулотоксину, а також для продовження ефекту після ін'єкцій.

Моїсеєва Є.В., головний лікар, медична косметологія «АНКОР»