Методи відновлення шкіри після літньої засмаги

Ось і закінчилося літо, а з ним і літній відпускний сезон. Потоки засмаглих людей з пляжів переміщаються в міста. Знайомі і друзі після відпочинку виглядають посвежевшім, підтягнутими, повними сил, отриманих від щедрого літнього сонця.

А з точки зору сучасної дерматології, загар — це захисна реакція шкіри у відповідь на шкідливу дію сонячної радіації. Це вплив роблять фактори-«невидимки» — ультрафіолетова і інфрачервоні частини сонячного спектра. Інфрачервоні промені є джерелом тепла, їх дія відчувається відразу, а передозування може призвести до теплового удару, або просто перегріву. Ультрафіолетові промені (УФЛ) проникають в поверхневі шари шкіри (епідерміс і дерму) і їх вплив може призвести до виникнення пошкоджень генетичного апарату клітин (ДНК), колагенових і еластинових волокон шкіри. Надмірне УФ-опромінення призводить до порушення захисних функцій, обміну речовин і води в шкірі. Це проявляється у вигляді зниження тонусу, сухості і в'ялості шкірних покривів. В результаті повторних впливів сонця на шкіру ці ефекти сумуються, приводячи до передчасного в'янення шкіри, так званого фотостаріння.

Але не все так погано. Природа передбачила досить ефективний захист від шкідливого впливу сонячного світла. У відповідь на інтенсивний вплив УФЛ в шкірі виробляється пігмент меланін, який є природним екраном.

Колір і тон засмаги залежать від кількості що утворився пігменту в шкірі. Здатність до синтезу меланіну є генетично обумовленою і може сильно відрізнятися у людей різних народностей і рас. Отже, яким би гарним не був би ваш загар, його наявність говорить про те, що шкіра піддалася фотоповрежденія і потребує реабілітації.

Всі заходи по реабілітації шкіри після засмаги спрямовані на відновлення та компенсацію порушених функцій. Необхідно досягти підвищення вмісту вологи в шкірі, стимулювати синтез колагену, збалансувати механізми саморегуляції. Якщо початковий стан шкіри (до засмаги) було не ідеальним, то на етапі реабілітації наше завдання ускладнюється подвійно, тому що після літа наші пацієнти стикаються із загостренням всіх хронічних дерматозів (напр., Вугрової хвороба, розацеа, атопічний дерматит, себорея).

З метою реабілітації можуть застосовуватися дуже багато сучасних методики та процедури. Їх можна розділити на фізіотерапевтичні (ультразвук, мікроструми, гальваніка), пілінги (хімічні та механічні), ін'єкційні методи (мезотерапія, біоревіталізація), застосування зовнішніх косметологічних засобів (маски, обгортання, креми). Кожна з цих методик звичайно вирішує відразу кілька завдань (напр., Зволоження в поєднанні з відбілюванням — ультразвук). У свою чергу, в кожному конкретному випадку можна підібрати найбільш оптимальний курс відновлення шкіри (з огляду на вік, початковий стан шкіри і ступінь її ушкодження), поєднуючи при цьому різні методики.

Зупинимося на кожній більш детальну інформацію!

Одна з найпопулярніших фізіотерапевтичних процедур — мікрострумова терапія, яка дозволяє досягти гарного зволоження, покращує бар'єрні функції і підвищує тонус шкіри і м'язів. Проводиться курсами по 8-12 процедур протягом місяця, поєднується з масками, масажами.

Ультразвуковий пілінг з фонофорезом теж відноситься до фізіотерапевтичних процедур. Ультразвук впливає на всі шари шкіри. М'яке нетравматичность відлущування поєднується з зволоженням, крім того, дозволяє діяти на сальні залози, нормалізують їх роботу і пригнічує вироблення меланіну. В результаті курсу процедур шкіра зволожується, очищається, звужуються пори, зменшується почервоніння і припиняється лущення. Проводиться 2-3 рази в тиждень, курсом 10-12 процедур.

Не менш популярними в осінньому сезоні є різні пілінги. За методами впливу вони розрізняються на хімічні (гліколеві, ретиноевую, трихлороцтові, фенольні), ферментативні, механічні (микродермабразия, дермабразія), фізичні (лазерні). За глибиною впливу пілінги бувають поверхневі, серединні та глибокі. Під час відновлювальних заходів після засмаги переважно застосовуються поверхневі, рідше серединні пілінги. За методами впливу перевага віддається тим методикам або препаратів, які поряд з ексфоліацією (зняттям верхнього шару шкіри) мають регенерує, стимулюючим впливом на шкіру (гліколева кислота, ретиноїди, микродермабразия). При пілінг видаляється шар ороговілого епідермісу з надлишком пігменту, що робить шкіру глаже, м'якше, рівніше за кольором і текстурою. Крім того, гліколева кислота проникає до глибоких шарів дерми і стимулює вироблення зволожуючого фактора шкіри і колагену. При наявності ознак старіння шкіри, гліколеві пілінги поєднують із застосуванням фітоестрогенів, що підвищує їх ефективність. Якщо загострилася вугрова хвороба, то гліколеві пілінги в поєднанні з протизапальними препаратами дозволяють зупинити загострення. Гліколеві пілінги проводяться 4-10 разів з інтервалом в 1-2 тижні і поєднуються зі спеціальним домашнім доглядом. Якщо різкі ознаки старіння поєднуються з появою гіперпігментації, кератом, то можливо, знадобиться більш глибокий вплив на шкіру. При необхідності лікар призначить процедури серединного пілінгу і засоби для домашньої підготовки та догляду. Серединний пілінг проводиться від 1 до 4 разів (існують різні схеми), дає більш виражений ефект, але ймовірність ускладнень при його проведенні вище, тому робиться він тільки лікарем в умовах медичного закладу.

Микродермабразия — поверхневе відлущування шкіри, на відміну від гликолевого пілінгу проводиться спеціальним апаратом. Дуже м'яка ефективна процедура, дозволяє швидко відновити і відновити шкіру, поєднується з механічною чисткою, ультразвуковим впливом, мікрострумової терапією. Застосовується при вугрової хвороби, демодекозі, при непереносимості гліколевої кислоти (замість гликолевого пілінгу). Призначається курсами від 4 до 10 процедур, один раз в тиждень. Володіє відбілюючим ефектом і дозволяє згладити дрібні шрами на шкірі.

З ін'єкційних методик при реабілітації широко застосовується мезотерапія. У досвідчених руках це дуже ефективна процедура, яка дозволяє одночасно вирішити цілий ряд проблем, що стоять перед дерматологом- косметологом (відновлення, зволоження, ліфтинг шкіри). На етапі реабілітації лікар підбере препарати, які підходять в даній ситуації.

Ми говорили переважно про шкіру обличчя, але не треба забувати і про шкіру тіла і рук, вона потребує дрібному відлущування (скрабірованіе) з подальшим зволоженням — тут як не можна до речі будуть різні обгортання, мікрострумова терапія, а також можливе застосування пілінгів або мікродермабразії.

Хочеться сказати кілька слів про зовнішньому застосуванні таких засобів, як аскорбінова кислота, ретинол, вітамін C. Багато фірм випускають засоби для домашнього догляду, що містять ці безцінні для шкіри речовини. Їх впроваджують до складу кремів, випускають у вигляді сироваток, поєднують з мікроелементами. Крім того, є креми з низьким вмістом фруктових кислот спеціально для домашнього застосування.

Порадьтеся зі своїм косметологом, якого засобу віддати перевагу, і підсильте дію процедур домашнім доглядом. Всі перераховані заходи спрямовані на відновлення функціональних станів шкіри після засмаги, одночасно є профілактикою передчасного старіння шкіри (так зване фотостаріння), викликане засмагою.

Моїсеєва Є.В., головний лікар, медична косметологія «АНКОР», м.Київ